• *
  1. Wat zijn Bitcoins?

    De Bitcoin is elektrisch geld. Het is ook de naam van de software die gebruikt wordt om het geld draaiende te houden. Samen met ander elektrisch geld wordt het ook wel cryptocurrency (cryptografisch geld) genoemd. De munt bestaat al sinds 2009, maar wint vooral de laatste jaren sterk aan populariteit.

     

    Ontstaan

    In 2009 is er door een onbekend persoon (genaamd "Satoshi Nakamoto") een document vrijgegeven waarin de werking van de Bitcoin wordt beschreven. De community zorgt ervoor dat de valuta zich blijft ontwikkelen. Deze community bestaat momenteel uit bijna 1,5 miljoen enthousiastelingen.

     

    Techniek

    Sinds 2009 is de software achter de Bitcoin steeds verder ontwikkeld. Alle betalingen worden opgeslagen in een zogenaamde "Blockchain". Via een heel netwerk van computers (peer-to-peer network) worden al deze gegevens gekopieerd. Aan de hand hiervan kan bepaald worden of een transactie echt is. Het manipuleren van betalingen is op deze manier onmogelijk.

    "Het vinden van een nieuwe Bitcoin gebeurt met "delven" of "mining"."Momenteel zijn er al meer dan 16 miljoen Bitcoins in omloop. Over een lange tijd zullen er maximaal 21 miljoen beschikbaar zijn. Er is dus een vorm van schaarste gecreëerd. Vergelijk het met goud: ooit raakt het vinden daarvan op. Het resultaat is dat de waarde van 1 Bitcoin stijgt als er meer vraag naar is. Het "vinden" van een nieuwe Bitcoin gebeurt met "delven" of "mining". Iedereen kan een computerprogramma installeren die de transacties controleert. Door rekencapaciteit te leveren, krijgt men een beloning in de vorm van geld (Bitcoin). De berekeningen worden echter steeds complexer, waardoor de opbrengsten steeds lager uitvallen. De stroomkosten zijn nu vele magen hoger dan wat het uiteindelijk aan Bitcoins opleveren. Het is daarom nu alleen maar interessant om te minen wanneer er gebruik wordt gemaakt van grote zware servers.

     

    De eindgebruiker heeft alleen een "wallet" nodig. Dat is software waarin je daadwerkelijke Bitcoins staan opgeslagen. Je kunt voor een online dienst kiezen, of voor een programma op je eigen computer. Van daaruit kan je geld overmaken en ontvangen. Lees het artikel "Hoe koop ik Bitcoins?" om erachter te komen hoe je zo'n wallet aanmaakt.

     

    Waarom elektrisch geld?

    De Bitcoin is bedacht om een aantal redenen. Zo is de waarde mondiaal. Of je nu in Nederland of in Japan woont: overal heeft de Bitcoin dezelfde waarde. De Bitcoin is het geld "van het volk". De overheid en de banken worden hierbij uitgesloten. Zij zitten niet langer meer tussen de transacties. Sommigen zien dit als een groot voordeel, maar anderen vrezen juist dat dit tot economische problemen kan leiden. De transactiekosten kunnen in ieder geval om deze reden lager zijn en transacties worden relatief snel uitgevoerd. Wanneer je een bedrag overmaakt naar iemand in een ander land, dan zal het bedrag toch - afhankelijk van de opgegeven transactiekosten - tussen enkele seconden of uren op zijn of haar wallet staan.

     

    Door de populariteit van de Bitcoin is het echter wel zo, dat de "miners" steeds harder moeten werken om alle transacties goed te kunnen keuren. De transactiekosten gaan daarom omhoog om de betaling snel uit te kunnen voeren. Er worden manieren bedacht om het netwerk te veranderen en dit probleem op te lossen.

     

    Waar kan ik met Bitcoins betalen?

    Je kunt met de wallet d.m.v. een letter/cijferreeks of een QR-code dat je van de tegenpartij hebt ontvangen geld overmaken naar een andere Bitcoin wallet. Ook is het mogelijk om via verschillende websites met Bitcoins te betalen. Steeds meer diensten bieden dit aan. In Nederland kan je bijvoorbeeld al bij Thuisbezorgd via Bitcoins betalen en de dienst Mollie geeft ondernemers de mogelijkheid om hun webshop uit te breiden met Bitcoin ondersteuning. Wanneer een klant dan in Bitcoins betaald, wordt het door Mollie omgezet in euro's en naar de rekening van de ondernemer overgemaakt.

     

    Moet ik Bitcoins kopen?

    Omdat de populariteit van de Bitcoin stijgt, stijgt de koers daarmee ook explosief. Economen vrezen dat de Bitcoin een nieuwe zeepbel is. De koers kan ineens instorten. Het is echter de vraag of dat daadwerkelijk zo is. Er is nog nooit eerder een elektrische valuta zo populair geworden. Omdat er een grens zit op het aantal Bitcoins, kan de waarde alleen maar toenemen als er ook daadwerkelijk veel gebruik van gemaakt gaat worden en als er veel mensen bereid zijn om Bitcoins aan te schaffen. Niemand weet wat de uiteindelijke stabiele koers zal zijn. De munt zit nu nog in een proces waarin de waarde bepaald moet worden.

    Er is dus geen eenduidig antwoord te geven of je Bitcoins (of een gedeelte van een Bitcoin) moet kopen. Lees zoveel mogelijk over de materie en snap in grote lijnen wat het betekend. Gebruik daarna je gezond verstand en lees "Hoe koop ik Bitcoins?" om aan de slag te gaan.

    Pepijn van Rijen
    04-12-2017
    © AboutBitcoins.net; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.