• *
 1. Wat is IOTA en is dat niet beter dan Bitcoin?

  IOTA is net als Bitcoin een crypto currency. De techniek achter deze digitale valuta is echter helemaal anders. Het heeft veel potentie en is op papier beter dan de Bitcoin. Maar niet altijd wint het beste… In dit artikel geef ik je een kort overzicht van de voor- en nadelen van de 2 digitale munten.

   

  IOTA

  IOTA is in 2015 bedacht door David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener, en Dr. Serguei Popov en wordt gecontroleerd door de IOTA Foundation. Deze foundation valt onder de Duitse wet.

   

  De valuta is speciaal ontwikkeld voor kleine transacties en dan met name voor apparaten die met elkaar moeten communiceren. De zogenaamde “Internet of thinks” apparaten (apparaten die aan het internet verbonden zijn) kunnen met IOTA heel snel een transactie doen zonder enige transactiekosten. Dit biedt heel veel potentie. Apparaten (denk aan fietsen, auto’s…) leasen wordt hiermee veel eenvoudiger.

   

  IOTA maakt geen gebruik van een blockchain, maar van “Directed Acyclic Grap” (DAG) technologie. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een “Tangle”. Bij een blockchain worden de transacties in chronologische blokken toegevoegd. Bij een tangle loopt alles als het ware door elkaar heen. Het grote voordeel hiervan is is dat het tot bijna het oneindige kan worden geschaald. Een blockchain wordt al snel heel groot wanneer er veel transacties plaats gevonden hebben.

   

  Bij iedere transactie worden er 2 andere transacties gecontroleerd. Op die manier hoeven er geen miners aan de slag om alle transacties goed te keuren. Dit bespaart daarom ook behoorlijk veel energie.

   

  MIOTA

  In de volksmond wordt IOTA genoemd als de crypto currency (zoals ik hierboven ook doe), maar in werkelijkheid is IOTA het netwerk en is MIOTA de valuta op het netwerk. Wanneer je het dus aanschaft, koop je MIOTA. Het is echter niet noodzakelijk om MIOTA over het IOTA netwerk te gebruiken. Het kan zijn dat er in de toekomst veel IOTA toepassingen komen, maar dat MIOTA hierin geen rol speelt.

   

  Grote bedrijven stappen in

  Een hele lijst van grote bedrijven zien toekomst in de IOTA technologie. In december 2017 maakten Deutsche Telekom, Microsoft, Fujitsu en Samsung bekend ermee aan de slag te gaan.

   

  Voor- & nadelen:

  De voordelen van IOTA ten opzichte van Bitcoin:

  + Er zijn geen transactiekosten.
  + De “tangle” kan tot bijna het oneindige worden geschaald.
  + Er zijn geen “miners” nodig.

   

  De nadelen van IOTA ten opzichte van Bitcoin:

  - Het is nog onduidelijk of deze technologie veilig genoeg is. Daarom wordt het op dit moment nog gecoördineerd door de foundation. Het is daarom nu nog niet gedecentraliseerd.
  - Het wordt nog nauwelijks ergens toegepast.
  - De valuta MIOTA hoeft niet gebruikt te worden op het IOTA netwerk, dus het is onzeker of die koers veel zal stijgen.

   

  IOTA kopen of niet?

  Dat is moeilijk te zeggen. Op het moment dat de grote bedrijven hebben aangegeven met IOTA aan de slag te willen gaan, steeg de koers van MIOTA behoorlijk. Maar het zakte ook net zo snel weer in naar een normaal niveau. Bovendien is het onzeker of MIOTA gebruikt gaat worden voor alle “internet of thinks”. De keuze die je maakt blijft dus afhankelijk van je eigen toekomstvisie.

  Pepijn van Rijen
  09-12-2017
  © AboutBitcoins.net; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.