• *
 1. Wat is een blockchain?

  Via het artikel “Wat zijn Bitcoins?” weet je nu wat de Bitcoin is. Er wordt veel gesproken over de “blockchain”. Maar wat is dat nu eigenlijk? Het is behoorlijk complex, maar in dit artikel wordt het in een begrijpelijke taal uitgelegd.

   

  Logboek

  De blockchain wordt in het Bitcoin netwerk gebruikt om alle transacties bij te houden en te controleren op echtheid. Je kunt het zien als een logboek. Wanneer je een bedrag overmaakt naar iemand anders, wordt dit bewaard in de blockchain. Er staat niet in wie een bedrag overmaakt en naar wie het gaat, maar de betalingsadressen staan er wel in. Dit logboek wordt door iedereen gedeeld.

   

  Controle

  Zodra een bedrag is overgemaakt, gaan de "miners" aan de slag. Deze computers hebben de blockchain software open staan en controleren alle transacties. Zij zoeken uit of jouw wallet de mogelijkheid heeft om het bedrag over te maken. Zodra een miner jouw transactie heeft gevonden en opgeslagen, is er 1 bevestiging bekend. Dit proces kan 10 minuten duren (soms ook langer). Op den duur zullen alle minders die jouw transactie hebben verwerkt laten weten dat de betaling klopt. Zo kan de partij waaraan je je geld overmaakt controleren of je betaling daadwerkelijk klopt.

   

  Wanneer je Bitcoins koopt of overmaakt naar een website, zullen ze de transactie pas echt goedkeuren wanneer er een x-aantal miner bevestigingen zijn. Vaak is dit aantal 2. Omdat iedereen in de blockchain kan kijken, is de status van de transactie voor iedereen in te zien.

   

  Aanpassen onmogelijk

  Het is onmogelijk om iets in de blockchain aan te passen. Wanneer dat gedaan wordt, zal blijken dat alle gegevens ná deze aanpassing niet meer kloppen. Bovendien wijkt het logboek af van alle kopieën die op andere computers staan. De conclusie is dan: de gegevens die op de meeste computers staan is de juiste.

   

  Niet alleen betalingstransacties

  Voor Bitcoin worden betalingstransacties opgeslagen in de blockchain. Maar er kunnen ook andere gegevens op deze manier opgeslagen worden. Alle gegevens die een belangrijke waarde hebben kunnen gebruik maken van deze techniek. Denk daarbij aan de boekhouding of juridische gegevens. Er starten daarom nu tal van nieuwe initiatieven op basis van de Bitcoin-technologie.

   

  Hoe werkt het technisch?

  De werking van de blockchain is heel complex. Het is niet nodig om precies te weten hoe dat dit werkt. Maar onderstaande video maakt het wel veel overzichtelijker.

   

   

  Pepijn van Rijen
  04-12-2017
  © AboutBitcoins.net; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.