• *
 1. Hoe koop ik Bitcoins?

  Je hebt het artikel “Wat zijn Bitcoins?” gelezen en je weet nu precies wat het is. Je ziet de mogelijkheden van de valuta en wilt er nu zelf mee aan de slag. Dat kan! In tegenstelling tot wat velen denken, is het helemaal niet moeilijk om aan Bitcoins te komen. Ten eerste moet je een zogenaamde “Wallet” hebben. Dit is de portemonnee waarin al je Bitcoins in opgeslagen worden. Vervolgens kan je met iDEAL je euro’s van je normale spaarrekening overzetten naar de Bitcoin wallet. In dit artikel help ik je stap voor stap mee.

   

  Online of offline wallet?

  "Een online wallet is makkelijker, maar minder veilig dan een offline wallet."Er is een onderscheid tussen een online en een offline wallet. De online methode is het makkelijkst. Je maakt dan gebruik van de dienst van een andere partij. Je slaat dan je Bitcoins op op de server van die partij. Via je browser kan je alles beheren. Het voordeel hiervan is, is dat het heel eenvoudig in gebruik is en je kunt er via ieder apparaat bij. Dit laatste kan echter ook een nadeel zijn. Wanneer die partij gehackt wordt, lopen je Bitcoins gevaar.

   

  Je kunt ook voor de offline methode kiezen. Je installeert dan een programma op je computer (of op een USB-stick) waarin je je Bitcoins opslaat. Met name de USB-stick methode is heel veilig. Wanneer je die ergens goed opbergt kan een hacker er nooit bij. Het nadeel is dan wel dat je er zelf ook niet bij kunt totdat je de USB-stick in de computer hebt gestoken. Het is dus veel minder toegankelijk.

   

  In dit artikel kies ik voor de online methode. Mijn advies: gebruik de offline methode wanneer je heel veel Bitcoins erop gaat zetten. Je kunt ook eerst instappen in een online omgeving en het later overzetten naar een offline methode.

   

  1) Wallet aanmaken

  Ten eerste moet de Wallet aangemaakt worden. Blockchain.info is een veelgebruikte dienst hiervoor. Ga naar de site en klik op “Get a free wallet”. Volg de instructies en log in. Via de instellingen kan je de veiligheid vergroten door bijvoorbeeld “Tweeledige verificatie” aan te zetten. Hierbij wordt dan regelmatig bij het inloggen gevraagd om een code, die verkregen kan worden met de Google Auth app op je telefoon. Ook moet je een woorden-reeks op papier opschrijven waarmee je ooit weer toegang kunt verkrijgen tot je wallet als je er niet meer in kunt komen.

   

  Account aanmaken bij Blockchain.info

   

  2) Geld overmaken

  Via de tab “Buy & sell Bitcoin heb je de mogelijkheid om een transactie te doen. Je kunt tot 300 euro met je creditcard betalen. Wil je meer betalen, dan moet je account eerst goedgekeurd worden door de partij waarmee Blockchain.info de betalingen verricht (Coinify). Ook na de eerste transactie volgt er een langdurige wachtperiode voordat je weer een transactie kunt uitvoeren. Dit is dus niet echt heel handig.

   

  Je kunt daarom beter via een Nederlandse partij geld overmaken naar je wallet. Daarvoor heb je eerst een zogenaamd “adres” nodig. Klik bij “Buy & sell Bitcoin” bovenaan op “Ontvangen”. In het venster krijg je een adres van tekens en cijfers. Deze moet je kopiëren. Ga nu naar bitonic.nl. Vul daar het bedrag in dat je wilt inleggen (je kunt het aantal Bitcoins óf het aantal euro’s opgeven). Nadat je je betaalmethode hebt gekozen, klik je op “kopen”. Nu kan je het adres dat je zojuist hebt verkregen invullen. Er verschijnt een groen vinkje als het een geldig adres is.

   

  Nadat de betaling is uitgevoerd, moet je de eerste keer nog je bankrekening verifiëren. Dit doe je door even goed de instructie te lezen. Het komt erop neer dat je 0,01 euro moet overmaken. Dit is een eenmalig proces. Hierna zullen je Bitcoins binnen enkele uren op je wallet staan.

   

  De eerste keer is het altijd even spannend of je betaling daadwerkelijk aankomt. Maar wees niet bang. Het komt goed. Bitonic heeft een eigen statuspagina, maar ook op bijvoorbeeld https://blockchain.info/ kan je je adres in het zoekveld invullen om de status van je transactie te bekijken.

   

  Geld overmaken met Bitonic

   

  3) Klaar!

  Je hebt nu je eerste Bitcoins. Je kunt ze laten staan en bekijken of ze meer waard worden. Of je kunt via verschillende websites betalen met Bitcoins. Ook kan je zelf een bedrag overmaken naar iemand die jouw een transactie adres heeft gegeven. Dit doe je in Blockchain.info in de tab “Buy & sell Bitcoins” en dan “Verzenden”. Houdt er rekening mee dat de standaard transactiekosten hoog zijn. Deze kan je echter lager instellen. Het zal dan wel langer duren voordat je transactie aan is gekomen.

  Pepijn van Rijen
  04-12-2017
  © AboutBitcoins.net; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.